Duurzaamheid : Passief bouwen

Het Parijs-Akkoord stelt dat we in 2050 de aarde niet verder willen laten opwarmen tot 1,5 graden Celcius. De Gemeente Utrechteheuvelrug heeft de ambitie in 2035 klimaat neutraal te zijn. Dat kan de gemeente mede door bij nieuwbouw kwaliteitseisen te stellen bij verkoop van kavels, dat energienormen boven de huidige norm liggen. Met ons project willen we nu al keuzes maken om toekomst bestendig te bouwen, boven de huidige norm (BENG). Het concept “Passief bouwen” is die nieuwe energie norm. Dit is niet alleen dat de woning ‘van het gas af is’, maar dat de woning zo is gebouwd dat er zeer geringe energie-vraag nodig is gedurende het hele jaar.

Van Bijna-Energieneutraalhuis naar Passiefhuis. Bron: Stichting Passief Bouwen

Passief Bouwen staat niet gelijk aan Duurder Bouwen, maar aan Bouwen met Zorg. Het kan prima met de huidige bouwmaterialen die op de markt aanwezig zijn. Hierdoor kunnen we dit in ons project voor de woningen in alle prijscategorieƫn realiseren, van Sociale huur woning tot Twee-onder-een-kap woning.

Passieve gebouwen zijn comfortabel en hebben nauwelijks verwarming nodig, door optimaal gebruik te maken van de zon, een compacte en goede thermische schil, kozijnen met 3-voudig glas, weinig luchtinfiltratie door goede kierdichting en een goede ventilatie met warmteterugwinning. Dit zijn ook wel de vijf kernbeginselen voor een passiefhuis, geĆÆllustreerd aan de hand van het onderstaande plaatje

5 kernprincipes van passief woningen. Bron: https://www.passiefbouwen.nl/passief-bouwen